Het eerste kwartaal van 2016 was als een wilde rit in een achtbaan voor beleggers. De wereldwijde financiële markten hadden de slechtste start ooit in de eerste handelsdagen van het jaar, met de S&P500 die  begin februari 10,5% had verloren. Aandelenmarkten zijn inmiddels weer wat opgeveerd, maar de spanning is nog niet uit de lucht, getuige het recordniveau longposities op de VIX Volatility Index.

Edelmetalen

Om deze en vele andere redenen, hebben beleggers in het eerste kwartaal van dit jaar flink edelmetalen gekocht. Goud heeft een imposante koerswinst behaald van 15,9%, gesteund door recordaankopen in goud ETF's. Ondertussen boekten ook Zilver en Platina, edelmetalen met meer industriële toepassingen, mooie winsten van respectievelijk 9,4% en 6,6%.

Basismetalen

De basis of industriële metalen hebben heel verschillend gepresteerd in het eerste kwartaal. Zink schoot verrassend met 20% omhoog, al was het hoog tijd voor een bounce back aangezien het in 2015 een 5 jarig dieptepunt neerzette. Nickel en koper deden het niet zo goed. Nickel sloot het kwartaal negatief af met -3,1% en koper eindigde neutraal, ondanks een flinke rally in februari en begin maart.

Energie

De energiesector had geen echte winnaars met zowel olie, gas en uranium die met rode cijfers het kwartaal afsloten. Gas deed het het slechtst met een val van 17%.

Agrarische grondstoffen

De belangrijkste agrarische grondstoffen in de wereld hebben een zeer gemixte prestatie neergezet in het eerste kwartaal. Soyabonen stegen met 4,2% in waarde, maar graan (1.0%) en mais (-0,3%) zagen maar hele geringe prijsverschillen. 

Handelen in grondstoffen 

In het komende kwartaal staat er weer veel te gebeuren op de financiële markten. Zorgen om een mogelijke Brexit, negatieve rente, stagnerende economie en een eventuele renteverhoging in de VS, zullen de gemoederen flink bezig houden en daarmee ook de koersen beïnvloeden. Dit biedt uiteraard uitgelezen kansen voor slimme beleggers die veel kunnen verdienen door long of short te gaan. Ook de particulier kan tegenwoordig eenvoudig en voordelig handelen in grondstoffen

 

Courtesy of: Visual Capitalist