Op het toppunt van z'n macht, woonden er zo'n 130 miljoen mensen in het Romeinse rijk. Rome had het grootste deel van de moderne wereld veroverd. De Romeinen legden een enorm wegennet aan en bouwden aquaducten, amphitheaters en andere werken waarvan er velen nu nog steeds in gebruik zijn. Ons alfabet, kalender, talen, literatuur en architectuur ontleent veel aan de Romeinen. Zelfs belangrijke concepten uit het Romeinse rechtssysteem staan nog recht overeind, zoals "onschuldig zijn tot het tegendeel wordt bewezen". Hoe kon zo'n machtig rijk ineenstorten?

De eerste 220 jaar van het Romeinse rijk was de Denarius de belangrijkste zilveren munt. Gedurende de eerste dagen van het Romeinse Rijk waren hadden deze munten een hoog puurheidsgehalte. Ze bevatten ongeveer 4,5 gram puur zilver per munt. Doordat de hoeveelheid zilver in het Romeinse Rijk beperkt was, kon er ook maar beperkt geld (denari) bijgemaakt worden. De Romeinse keizers hadden, net als de machthebbers in onze tijd, meer geld nodig voor hun favoriete projecten zoals het bouwen van paleizen, theaters en circussen en voor het voeren van oorlogen. De oplossingen die de Romeinse keizers bedachten, was het verlagen van het zilvergehalte in de denarius. Op die manier konden er, met dezelfde hoeveelheid zilver, meer munten gecreëerd worden.

Gedurende vele jaren werd het zilvergehalte in de munten steeds verder verlaagd, tot er bijna niets (0,5% zilver per munt) van over was. Dit creëren van steeds meer geld bracht geen echte welvaart. Het enige wat het deed was het laten stijgen van de prijzen en het verarmen van het volk ten gunste van de rijke machthebbers. Op het laatst ontstond er hyperinflatie. De prijzen stegen in korte tijd met duizend procent. In de infographic hieronder wordt dit hele proces nog eens duidelijk in beeld gebracht.

De vergelijking met de situatie in onze huidige maatschappij nu is snel gelegd. Ook bij ons hebben regeringen en leiders een chronisch tekort aan geld (begrotingstekort) om alles wat ze willen te financieren. Het goud en zilver in onze munten en de dekking van onze valuta door deze edelmetalen is al jaren geleden afgeschaft. Inmiddels wordt er, door verschillende belangrijke centrale banken in de wereld (de Amerikaanse FED, de Europese ECB, de Japanse BOJ), op grote schaal geld gecreëerd en in de economie gepompt. Vroeg of laat zal dit leiden tot sterk toenemende inflatie (geld ontwaarding) en wellicht, net zoals in het oude Romeinse rijk, de val van naties......

GoldRepublic

 

Courtesy of: The Money Project
 
value="https://www.goldrepublic.nl//s/flash/banners/v1/nl_NL/720_480.swf" />
GoldRepublic